dilluns, 26 de setembre del 2011

De persones i cafres (amb perdó dels membres d'aquesta tribu)


Avui som una mica més persones. A hores d'ara, si no és que d'aquí a cap d'any se n'organitzi alguna d'extraordinària, ja s'ha acabat la darrera cursa de braus legal a Barcelona (i a Catalunya). L'any que ve estaran prohibides per llei aprovada legalment al Parlament del meu país, Catalunya, a instàncies d'una Iniciativa Legislativa Popular. Especifico això, perquè hi ha qui diu que la prohibició del toreig és un assumpte que s'han empescat els partits d'una certa tendència quan, en realitat, és la societat, valent-se d'un procediment establert per la pròpia llei, qui els ha empès a abordar la qüestió. No són els polítics, sinó el poble en el sentit constitucional del terme.

Sembla mentida que en ple segle XXI encara hi hagi qui apel·li a la llibertat per justificar la pervivència d'un espectacle que diu molt poc en favor de qui en gaudeix. No pot ser que persones que es diuen civilitzades trobin plaer en veure com es tortura i martiritza un animal fins a causar-li la mort i, per justificar-ho, addueixin que, al llarg de la història, aquest presumpte art ha generat imatges de gran bellesa plàstica, a més d'assegurar que és cultura.

Bé, això últim potser sí que ho havia sigut en el passat i, en certa manera, encara ho és en el present. Perquè, ben mirat, què és la cultura? Com es defineix aquest concepte? D'entrada, cal aclarir que el llenguatge humà és força ambigu a l'hora de representar idees i que un mot pot designar més d'una realitat. Vegeu, sinó, el cas de 'nació', que, a causa de les diverses idees que hi van associades, és protagonista de discussions enceses i, en molts casos, estèrils per manca d'entesa.

Amb 'cultura' ens trobem davant d'un cas similar. És un d'aquells mots que aixequen passions i ningú no sap ben bé de què està parlant. Seria bo, doncs, que abans de seguir endavant dediquem una mica de temps i esforç per definir què es vol dir quan es parla de cultura. Vegem què diuen els diccionaris.

Segons el DIEC, cultura pot ser el «conjunt de les coneixences literàries, històriques, científiques o de qualsevol altra mena que hom posseeix com a fruit de l’estudi, de les lectures, de viatges, d’experiència, etc.» o «conjunt dels símbols, valors, normes, models d’organització, coneixements, objectes, etc., que constitueixen la tradició, el patrimoni, la forma de vida, d’una societat o d’un poble». Per la seva banda, el Diccionari Català-Valencià-Balear d'Alcover-Moll, en la quarta accepció del terme, diu que cultura és el «conjunt de produccions intel·lectuals, artístiques i utilitàries, amb les quals un poble manifesta la seva mentalitat i manera d'ésser».

Doncs bé, dit això,  veiem que es perfilen dos significats ben clars. Un fa referència a la producció artística i de pensament i un altre contempla els signes d'identitat d'un poble en un moment determinat de la seva història. Davant d'aquesta dicotomia, amb quin sentit parlen els partidaris de la tauromàquia i quin sentit li donen els detractors? Això ho haurà d'escatir cadascú.

Per la meva banda, quan es parla de la tauromàquia amb el primer sentit de cultura, no puc fer res més que dona la raó a qui parla. Els toros han generat una gran quantitat de cultura entesa com expressió artística. Però si prenem el terme amb el sentit del conjunt de valors i símbols del país en un determinat moment (el present), els contraris també tenen raó; la tauromàquia, tot i haver-ne format part de manera molt viva, ja no pertany al que s'anomena la cultura catalana.

Personalment, no puc renegar de la creació literària i artística que en el seu moment es va inspirar en el toreig. Sense allò no s'entén l'art actual del nostre país. És més, abocaria a l'oblit veritables genis com Picasso i altres. Els artistes observen la realitat que els envolta i, reelaborant-la, en donen la seva visió personal. Arraconar-los és cometre un suïcidi cultural.

Tanmateix, si tenim en compte l'aspecte identitari de la tauromàquia, estareu d'acord amb mi que en l'actualitat ja no forma part dels símbols i valors amb què s'identifica el gruix dels catalans. La societat ha canviat i, en conseqüència, també ho han fet els seus valors. Per tant, és perfectament comprensible —i legítim— que ara es consideri l'afició a la tauromàquia com un aspecte superat, una relíquia d'un passat que es vol deixar enrere.

En conclusió, sóc del parer que, tot i que els protaurins tenen certa part de raó, han d'entendre que el progrés de la societat i les persones passa per abandonar tot allò que ens pugui degradar com a tals i adoptar aquells valors que ens milloren i ens fan créixer. Avui dia, el gruix de la societat catalana opina que la diversió basada en el maltractament i el patiment d'un altre ésser viu ja no és un valor positiu i a fomentar, sinó que la considera un signe de primitivisme i endarreriment moral.

Aprovant la prohibició dels toros, els parlamentaris no han fet altra cosa que expressar la voluntat majoritària d'un poble que els va escollir com a representants de les diverses sensibilitats que el conformen. Forma part de l'exercici de la democràcia.

El cas s'assembla als jocs dels amfiteatres romans, en què els gladiadors combatien a mort per divertir els espectadors, o la pervivència de l'esclavatge. Són dos aspectes que la nostra societat ja fa temps que va abandonar, i no per això reneguem de les nostres arrels romanes.

En un passat no gaire llunyà, la tauromàquia havia format part dels nostres signes d'identitat. Amb tres places funcionant simultàniament i plenes fins a la bandera, Barcelona havia sigut ciutat taurina de primer ordre. A més, ciutats com Olot i Figueres, la catalanitat de les quals queda fora de qualsevol dubte, també havien tingut temporada taurina pròpia. Però ara, per les raons que sigui —perquè el públic autòcton ha perdut l'interès o, principalment, perquè hi ha qui s'ha adonat de com arriba a ser de cruel l'espectacle— la societat catalana ja no la veu amb bons ulls, la té com a quelcom de negatiu i considera que no ha de formar part dels seus símbols.

Els esgarips i gemecs que es van viure els dies 24 i 25 de setembre a Barcelona no són altra cosa que el plany del qui es nega a entendre que els temps canvien i amb ells s'emporten tot allò que pertany al passat. Aferrar-s'hi amb massa força només porta amargor i ressentiment.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Estos son sinómimos de lo que usted me ha llamado , por intentar escribir en una lengua que estoy aprendiendo: Gamarús, Pocasolta, Borinot, Tros de soca, Galifardeu, suerte que los ateos tenemos tolerancia porque los que predicais de Dios, matais al que se equivoca.
soc estranger, uns quants anys aquí, la meva agència és l'única que intenta que tot sigui en català, fem els menús, els itinirerarios en el vostre idioma, però per res sóc un soca, parlo 5 idiomes i francament la seva critica em fa pensar que mereixo el respecte com a persona que s'esforça, refleccionando prefereixo fer-ho en castellà yseguire escrivint en castellà per no ser irrespectat per gent com vostè. No es tracta de fer crítiques, l'esforç s'ha de valorar, part del respecte a l'aprenentatge és enterder la gent que intenta fer-ho. Emmarco la seva critica i la difondrà a tot el que intenta fer-ho en català, millor que parlem castellà, per evitar els veritables ceps, els que no toleren i en canvi de corregir fan burla dels que intentem parlar la seva llengua.

Unknown ha dit...

Estimat Anònim, vagi per endavant la meva simpatia pel seu esforç per aprendre el català. Diu molt en favor de la seva voluntat d'integració. És un fet que l'honora. Tanmateix, em sap greu que hagi de respondre d'una manera tan impersonal i freda. Si, almenys, hagués fet servir un pseudònim, em seria més agradable comunicar-me amb vostè.

Passem a la polèmica, que és el que interessa. A veure, en castellà diuen que el que se pica, ajos come (en català, l'equivalent és que qui té cua de palla se li encén). Molt em sembla que no m'he explicat prou bé. Que el títol digui una cosa no vol dir que jo ho pensi ni, encara menys, que estigui d'acord a pensar-ho. Senzillament, el qualificatiu de cafre està en boca de molts dels detractors de la tauromàquia, però no és el meu cas. Una lectura atenta del text li permetrà veure que en cap moment dic res de semblant al respecte; sinó que sempre parlo del que la societat catalana, a través dels seus representants parlamentaris, ha opinat i ha decidit: la prohibició del toreig.

Altra cosa és el comportament irat i agressiu que molts dels mal-anomenats protaurins tenen quan s'aborda aquest tema. Sembla, més aviat, la reacció típica d'algú que abriga un sentiment de culpa mal dissimulat. Em fa pensar en el consell que, a L'auca del senyor Esteve de Santiago Rusiñol (la lectura de la qual li recomano molt encaridament perquè retrata a la perfecció la mentalitat de botiguer del català del tombant de segle XX), li dóna l'avi a l'Estevet moments abans de casar-se amb la Tomasa, la seva futura esposa, sobre com s'ha de comportar en una discussió matrimonial: «Quan tinguis la raó, crida, perquè la tens. Però quan no la tinguis, crida més, perquè així semblarà que la tinguis». Doncs bé, això sembla que passa amb els partidaris de la tauromàquia, que criden i s'esgargamellen a desdir perquè, en el fons, saben que els contraris a la tauromàquia tenim la raó. Si els seus mateixos defensors admeten sense embuts que a Catalunya la tauromàquia està tocada de mort, per què allargar inútilment una agonia? Passem pàgina i mirem endavant!

Recordi, estimat Anònim, que estic d'acord a afirmar que el toreig és cultura i que sense el toreig no s'entendria el nostre patrimoni artístic. Si fins arribo a dir que voler obviar-lo és cometre suïcidi cultural! Si és que en això li dono tota la raó! On hi veu l'agressió i l'insult?

Un fet és evident: allà on hi havia hagut veritable passió per una tradició, ara hi ha desinterès o, fins i tot, rebuig. I és aquest rebuig a fer patir gratuïtament un altre ésser viu el que ha empès la societat catalana a promoure la Iniciativa Legislativa Popular que ha desembocat en la prohibició que ens ocupa.

Mai no he pensat que vostè o ningú que comparteixi la seva afició a la tauromàquia (als toros em sembla que tots en tenim, d'afició, perquè trobo que són uns animals amb una estampa bellíssima), mai no he pensat, repeteixo, que vostès siguin uns incultes, uns gamarussos, uns eixelebrats ni cap dels molts epítets que la llengua de Llull dedica a certes persones amb poc senderi. Senzillament he dit —i sostinc— que hi ha manifestacions culturals, artístiques o comsevulla que ens vingui de gust anomenar-les que, a causa d'un canvi de mentalitat en la societat, convé abandonar, i que aferrar-se amb massa vehemència al passat només és causa de ressentiment i amargor.

Finalment, li faig una petició. Mostri'm un sol punt del meu escrit, per marginal que sigui, que l'insulti de manera directa i sense ambigüitats i gustós retiraré l'afirmació.