dissabte, 19 de març del 2016

La meva gent

Avui tradueixo un article de John McLarty, pastor adventista del setè dia que té al seu càrrec la comunitat de Green Lake Church of Seventh-day Adventists, Seattle, WA. És una altra veu que s’aixeca contra les absurdes normes i restriccions que l'Església Adventista del Setè Dia imposa als membres de la comunitat LGBT. El to és directe, gairebé desafiant. És el d’un home que ja n’està fart i tip de tant de patiment innecessari i que, a més, veu l’evangeli amb uns ulls que intenta mantenir lliures de prejudicis. Juntament amb la «Carta oberta d’un pastor adventista a la comunitat LGBT», que ja vaig traduir fa unes setmanes, i el que vaig publicar el 7 de juliol de l’any passat, «L’església i les sexualitats “diferents”: Proposta per a una bona relació», és una lectura més que aconsellable si el que es vol és reflexionar de manera honesta, sincera i tan lliure de prejudicis com sigui possible sobre la qüestió de l’orientació sexual i la identitat de gènere a l’església, entesa aquesta com a comunitat de creients. Al pie tenéis la versión en español.

No. No ho faré. No us molesteu a demanar-m’ho. No ho penso fer. Ja sé què diu el Manual de l’Església. Ja conec la tradició. Ja conec els textos bíblics. Ja sé que els qui m’exigeixen que ho faci parlen des d’una convicció venerable i de fa molts anys. Ho entenc tot. Però no ho faré. No penso tancar la porta als meus fills. No diré a cap d’ells: «No ets de la meva gent».

Durant anys i panys, a la meva parròquia hi ha hagut gent que mai va deixar els bolquers, que mai van dominar el llenguatge i mai es van batejar. I, tanmateix, són els meus fills. Si van a l’infern, jo hi aniré amb ells. Si al cel no hi tenen lloc, el cel no m’interessa. Com pot ser un lloc el paradís si els meus fills en queden exclosos perquè no són capaços de dur a terme les tasques necessàries, si no poden obtenir les credencials que s’exigeixen?

A la meva parròquia hi ha hagut gent que ha patit maltractaments sota de l’art que penja de les parets de l'edifici i a les cuines dels empleats de l’església. Els efectes que aquells maltractaments han tingut a llarg termini van crear barreres a la mena de fe que celebrem correctament. Aquelles víctimes dels maltractaments no són cap “cristià modèlic”. Però segur que no us imagineu que jo els etiquetaré dient que “no són de la meva gent”. Ni que declararé que “no són benvinguts”. Oi que no?

En l’ampli cercle que anomenem església també he conegut maltractadors. Homes i dones que, amb crueltat, han maltractat infants, tant sexualment com de qualsevol altra manera. Alguns han acabat entre reixes com es mereixien. Em van trencar el cor. Són fills i filles de Déu, deformes, que van fer mal als més joves. De vegades desitjaria no haver-los conegut, no haver vist les seves cares sabent què havien fet. Potser us imaginareu que podria justificar el fet de renegar d’ells perquè conec i estimo les seves víctimes, però m’hi nego. Tots són dels meus.

Entre els meus coneguts hi ha metges que han perdut tant la seva llicència com, potser, el cap i, amb tota certesa, la religió de la seva infantesa. I en renegaríeu? Ara que, més que mai, necessiten una llar que no poden perdre? Ara que necessiten que tinguin cura d’ells després d’anys d’haver tingut cura ells dels altres? Potser els pacients no estan segurs en les seves mans, per això se’ls ha de retirar la llicència. Ho entenc. Però, de veritat, penseu que jo seria capaç d’afegir-hi les terribles paraules: «No ets un de nosaltres»? No m’ho demaneu, perquè no ho penso fer.

En la meva congregació hi ha experts en Bíblia, teòlegs i científics a qui els seus estudis empenyen a dissentir en algun punt o altre de les creences adventistes. La seva infantesa, la seva educació, els seus avis i cosins i la seva identitat nuclear són tots adventistes. Quan era jove van ser primer els meus mestres i després els meus germans. Ara, cada vegada més, són els meus fills. Us penseu que jo, que tinc les arrels ben endins d’aquesta comunitat, pugui afegir la meva veu a les denúncies que, estridents, s’aixequen contra ells? Us podeu imaginar que jo em pugui afegir a aquest cor que els condemna a l’ostracisme? Sabeu que no. No puc.

Si heu arribat tan lluny amb mi, acompanyeu-me una mica més. Què hem de dir dels meus fills que lluiten amb les qüestions d’identitat de gènere i d’orientació sexual? Parlaré dels homes, perquè en conec millor les històries. Si un dels meus fills ha nascut gai, voldreu que digui les paraules d’excomunió o desfraternització: «No ets de la meva gent»?

Heu escoltat la seva història? Heu sentit parlar de la seva cerca incessant i desesperada per trobar una cura? Us feu càrrec del dolor del dejuni i les visites al psiquiatre i a “especialistes del canvi” cristians? Us podeu imaginar la seva esperança desesperada per ser ungits, perquè, amb tota seguretat, aquesta vegada Déu dirà sí a una vida d’oració i farà que siguin com els altres homes? Us heu assegut amb ells en aquell moment d’incertesa al capdamunt de l’arc de l’esperança, temorosos de preguntar-se si, des d’aquell moment, el camí serà ascendent o descendent, si estaran guarits o no? Aleshores ve el moment escruixidor en què es manifesta la revelació fulminant. Déu ha dit que no. Potser vosaltres, després d’haver sentit tots els detalls d’aquestes històries i d’haver plorat amb ells sigueu capaços de reclamar el zel religiós que us permetrà pronunciar el veredicte d’excomunió. Jo no puc, ni vull.

Les polítiques oficials de la nostra denominació exigeixen que donem la benvinguda als homosexuals amb la condició que facin vot de castedat o, en cas contrari, els rebem només com a visitants. L’exigència d’un celibat perpetu és una prescripció gairebé tan cruel com les exigències, ara desacreditades, de “canvi”. Hi ha qui ho pot fer. Hi ha persones, tant heterosexuals com homosexuals, per a qui això és una vocació divina. Però les polítiques denominacionals van ser aprovades per grups d’homes d’edat avançada que fa anys que són casats. Van aprovar la imposició als altres d’una càrrega que ni un sol instant havien contemplat per a ells mateixos. Per a la majoria de nosaltres la prescripció del celibat vitalici és tan realista com pretendre pujar una muntanya molt alta descalços i vestits només amb uns pantalons curts i una samarreta. No neguem que sigui possible, sinó que això queda fora del nostre abast, tant per a nosaltres com per als nostres amics i els nostres fills.


Per tant, no ho diré. No exclouré del banquet de benvinguda de Jesús els meus fills que són gais. No els imposaré una càrrega que jo mateix no consideraria mai de suportar. Estic compromès personalment en donar-los una benvinguda càlida alhora que els demano la mateixa mena de continença sexual que esperem els uns dels altres: fidelitat.


Convido els membres d’aquesta congregació que vinguin i m’acompanyin en donar la benvinguda als qui tenen una identitat sexual o de gènere poc corrent. Celebrem l’ideal humà descrit a les històries de la creació del Gènesi: un home i una dona junts per sempre més en una unió feliç de la que en neixen fills. En un món perfecte la gent viuria així. També ens unim a Déu en la compassiva adaptació a les realitats d’aquest món. Ja al Gènesi no totes les unions entre un home i una dona són felices. No totes les unions són monògames. I això mateix passa al nostre món. No totes les parelles tenen fills. No tots els adults es casen. I no per això condemnem a l’ostracisme les persones la vida de les quals s’allunya de l’ideal. Davant dels problemes humans, ens adaptem a les solucions pràctiques que es queden curtes respecte de l’ideal. Algunes relacions esdevenen tan tòxiques que el divorci és millor que el matrimoni. En l’antiguitat, aquesta mena de practicitat s’expressava en lleis relacionades amb la poligàmia i el matrimoni per levirat com una manera d’assegurar-se que cap dona quedava sense suport ni protecció.


En el nostre món arribem a destinar subvencions per a les persones solteres, una categoria d’existència humana no apareix enlloc de la història bíblica. Tothom qui surt a la Bíblia formava part d’una família. Algunes arribaven a ser fortament disfuncionals. Em ve al cap la de Jacob amb les seves quatre esposes i els seus dotze fills i una filla. Però ningú era solter, no en el sentit modern del terme. Ningú tenia un apartament per a ell tot sol. A Seattle, per contradictòria que la idea pugui semblar, el quaranta per cent de les famílies ho són d’una persona que viu sola a casa seva. I, no obstant, estem encantats de rebre totes aquestes persones en la vida de la nostra església.


Tanmateix, segons el manual de la denominació, si un home no és adequat per al matrimoni en el sentit tradicional, li hem de dir: «Fes vot perpetu de castedat o sentiràs com et diem que no ets de la nostra gent».


No ho puc fer. No ho vull fer.


Som una congregació adventista. Les congregacions no fan doctrina. Això correspon al conjunt dels membres de l’església mundial. Però sí que prenem decisions que tenen a veure amb la pertinença o no a l’església. Podem oferir-la als nostres germans i germanes, als nostres fills i filles que Déu ha cridat per tal que formin part de l’Església Adventista sense demanar-los que compleixin alguns estàndards o models d’humanitat teòrics. Podem aprendre i créixer junts.

Us demano que em feu costat i, junts, diguem a tots els fills de Déu: «Sou de la nostra gent. Sou els meus germans i germanes. Els meus fills. Tots sense excepció».


Article publicat al bloc de l’autor el 9 de març de 2016.

Aquí va la versión en español. Firma el artículo John McLarty, pastor adventista del séptimo día que tiene a su cargo la comunidad de Green Lake Church of Seventh-day Adventists, Seattle, WA. Es otra voz que se levanta contra las absurdas normas y restricciones que la Iglesia Adventista del Séptimo Día impone a los miembros de la comunidad LGBT. El tono es directo, casi desafiante. Es el de un hombre que está más que harto de tanto sufrimiento innecesario y que, además, ve el evangelio con una mirada que intenta mantener libre de prejuicios. Junto a la «Carta abierta de un pastor adventista a la comunidad LGBT», que traduje hace unas semanas, y el artículo que publiqué el 7 de julio pasado, «L’església i les sexualitats “diferents”: Proposta per a una bona relació» (“La iglesia y las sexualidades ‘diferentes’: Propuesta para una buena relación”), cuya versión en español tengo en formato PDF a disposición de quien esté interesado en ella, es una lectura más que aconsejable si lo que se quiere es reflexionar de manera honesta, sincera y tan libre de prejuicios como sea posible sobre la cuestión de la orientación sexual y la identidad de género en la iglesia, entendida esta como la comunidad de todos los creyentes.


No. No lo haré. No os molestéis en pedírmelo. No pienso hacerlo. Ya sé qué dice el manual de Iglesia. Ja conozco la tradición. Ja conozco los textos bíblicos. Ya sé que quienes me exigen que lo haga hablan desde una convicción venerable y de muchos años. Lo entiendo todo. Pero no lo haré. No pienso cerrarle la puerta a ninguno de mis hijos. A ninguno le diré: «No eres de mi gente».


Durante muchos años, en mi parroquia ha habido gente que nunca consiguió dejar los pañales, que jamás llegó a dominar el lenguaje y tampoco se bautizó. Con todo, son mis hijos. si van al infierno, yo voy a ir con ellos. Si no tienen un lugar en el cielo, el cielo no me interesa. ¿Cómo puede ser el paraíso un lugar del que mis hijos quedan excluidos porque no son capaces de desempeñar las tareas que se les piden, si no pueden obtener las credenciales exigidas?


En mi parroquia ha habido gente que sufrió malos tratos debajo del arte que cuelga de las paredes del edificio y en las cocinas de los empleados de la iglesia. Los efectos que aquellos malos tratos han tenido a largo plazo establecieron barreras a la clase de fe que celebramos correctamente. Aquellas víctimas de malos tratos no son “cristianos modélicos”. Pero seguro que no os imagináis que yo vaya a etiquetarlos diciendo que “no son de mi gente”.  Ni tampoco que vaya a declarar qu “no son bienvenidos”. ¿Verdad que no?


En el amplio círculo que llamamos iglesia también he conocido maltratadores. Hombres y mujeres que, crueles, maltrataron a niños, tanto sexualmente como de cualquier otra manera. algunos acabaron entre rejas, como merecían. Me partieron el corazón. Son hijos e hijas eformes de Dios que hicieron daño a los más jóvenes. A veces desearía no haberlos conocido, no haber visto sus caras sabiendo qué habían hecho. Quizá os imaginaréis que podría justificar el hecho de renegar de ellos porque conozco y amo a sus víctimas, pero me niego. todos son de los míos.


Entre mis conocidos hay médicos que perdieron tanto la licencia par ejercer como, quizás, la cabeza y, con toda seguridad, la religión de su infancia. ¿Renegaríais de ellos? ¿Ahora que, más que nunca, necesitan un hogar que no pueden perder? ¿Ahora que necesitan que cuiden de ellos cuando ellos cuidaron de los demás durante años? Quizá sus pacientes ya no estén seguros en sus manos, por eso se les ha retirado la licencia. Lo entiendo. Pero, ¿de verdad pensaís que yo sería capaz de añadir a eso las terribles palabras: «No eres uno de los nuestros»? No me lo pidáis, porque no pienso hacerlo.


En mi congregación hay expertos en Biblia, teólogos y científicos a quienes sus estudios mueven a disentir en algún punto u otro de las creencias adventistas. Cuando era joven primero fueron mis maestros y después mis hermanos. Ahora, cada vez más, son mis hijos. ¿Pensáis que yo, que estoy profundamente arraigado en esta comunidad, podré añadir mi voz a las denuncias  que, estridentes, se levantan contra ellos? ¿Podéis imaginar que yo vaya a unirme a ese coro que los condena al ostracismo? Sabéis que no. No puedo.


Si habéis llegado tan legos conmigo, acompañadme un  trecho más. ¿Qué diremos de mis hijos que  luchan co las cuestiones de identidad e género y de orientación sexual? Hablaré de los hombres,porque conozco mejor sus historias. Si uno de mis hijos nació gay, ¿querréis que diga las palabras de excomunión o desfraternización: «No eres de mi gente»?


¿Habéis escuchado sus historias? ¿Habéis oído de su búsqueda incesante y desesperada por encontrar una cura? ¿Os hacéis cargo del dolor del ayuno y las visitas al psiquiatra y a “especialistas  del cambio” cristianos? ¿Podéis imaginar su desesperada esperanza por ser ungidos, porque, con toda seguridad, esta vez Dios dirá sí a una vida de oración y hará que sean como los demás hombres? ¿Os habéis sentado con ellos en aquel momento de incertidumbre en la cima del arco de la esperanza, temerosos de preguntarse si, a partir de ese momento, el camino será ascendente o descendente, si estarán curados o no? Y entonces llega el momento demoledor en que se manifiesta la fulminante realidad. Dios dijo que no. Quizá vosotros, después de haber escuchado todos los detalles de estas historias y llorado con ellos seáis capaces de reclamar el celo religioso que os va a permitir pronunciar el veredicto de excomunión. Yo no puedo, ni quiero.


Las políticas oficiales de nuestra denominación exigen que demos la bienvenida a los homosexuales a condición  de que hagan voto de castidad o, en caso contrario, los recibamos solo en calidad de visitantes. La exigencia de un celibato perpetuo es una prescripción casi tan cruel como las exigencias, ahora desacreditadas, de “cambio”. Hay quien puede hacerlo. Hay personas tanto heterosexuales como homosexuales, para quienes esto es una vocación, un llamamiento divino. Pero las políticas denominacionales fueron aprobadas por grupos de hombres de edad avanzada que llevan años casados. Aprobaron la imposición a los demás de una carga que, ni `por un momento, les pasó por la cabeza asumir ellos mismos. Para la mayoría de nosotros, la prescripción del celibato vitalicio es tan realista como pretender que subamos a un monte muy alto descalzos y vestidos solo con una sudadera y unos pantaloncitos cortos. No negamos que sea posible, sino que esto queda fuera de nuestro alcance, tanto para nosotros como para nuestros amigos y nuestros hijos.


Por lo tanto, no lo voy a decir. No excluiré del banquete de bienvenida de Jesús a mis hijos que son gay. No les impondré una carga que yo mismo no estoy dispuesto a soportar. Estoy comprometido personalmente en darles una cálida bienvenida al tiempo que les pido la misma clase de continencia sexual que esperamos los unos de los otros: fidelidad.


Invito a los miembros de esta congregación a venir y acompañarme en la bienvenida a quienes tienen una identidad sexual o de género poco corriente. Celebramos el ideal humano descrito en las historias de la creación del Génesis: un hombre y una mujer juntos para siempre en una u nión feliz de la que nacen hijos.  En un mundo perfecto la gente viviría así. También nos unimos a Dios en la compasiva adaptación a las realidades de este mundo. Ja en el Génesis no todas las uniones entre un hombre y una mujer son felices. No todas las uniones son monógamas. Y eso mismo sucede en nuestro mundo. No todas las parejas tienen hijos. No todos los adultos se casan. Y no por eso condenamos al ostracismo a las personas cuya vida se aleja de ideal. Ante los problemas humanos, nos adaptamos a las soluciones prácticas que se quedan cortas respecto del ideal. Algunas relaciones pueden llegar a ser tan tóxicas que el divorcio es preferible al matrimonio. En la antigüedad, esta clase de practicidad se expresaba con leyes relacionadas con la poligamia y el matrimonio por levirato como una forma de asegurarse de que ninguna mujer quedase sin apoyo ni protección.


En  nuestro mundo no dudamos en destinar subvenciones para las personas solteras, una categoría de existencia humana que no aparece en ninguna parte de la historia bíblica. Todos los que están incluidos en la Biblia formaban parte de alguna familia. Algunas llegaban a ser altamente disfuncionales. Me viene a la cabeza la de Jacob con sus cuatro esposas, sus doce hijos y su única hija. Pero ninguno de ellos estaba soltero, no en el sentido moderno del término. Ninguno tenía un apartamento para él solo. En Seattle, por contradictoria que la idea pueda parecer, e carenta por ciento de las familias están co puestas por una persona que vive sola en su casa. Y, no obstante, estamos encantados de recibir a todas estas personas en la vida de nuestra iglesia.


Sin embargo, según el manual de la denominación, si un hombre no es adecuado para el matrimonio en el sentido tradicional, tenemos que decirle: «Haz voto perpetuo de castidad o te diremos que no eres de nuestra gente».


No puedo hacerlo. No quiero hacerlo.


Somos una congregación adventista. Las congregaciones no hacen doctrina. Eso corresponde al conjunto de los miembros de la iglesia mundial. Pero sí tomamos decisiones que tienen que ver con la membresía de la iglesia. Podemos ofrecerla a nuestros hermanos y hermanas, a nuestros hijos e hijas que Dios ha llamado para que forme parte de la Iglesia Adventista sin pedirles que cumplan algunos estándares o modelos teóricos de humanidad. Podemos aprender y crecer juntos.


Os pido que me apoyéis y digamos a todos los hijos de Dios: «Sois de nuestra gente. Sois mis hermanos y hermanas. Mis hijos. Todos, sin excepción».

Artículo publicado en el blog del autor el 9 de marzo de 2016.