dilluns, 3 d’octubre del 2011

El que uns perden altres ho guanyen


Les coses no passen perquè sí. Sempre hi ha alguna causa que les explica. Des del punt de vista econòmic mundial, aquest estiu ha sigut convuls. L’euro ha estat objecte de diversos atacs furibunds als diversos mercats de capitals.

Ja fa temps que m’he adonat que els Estats Units, que fins fa ben poc havien sigut la primera potència del món, han entrat en clara decadència. Potser no ens n’haguem adonat del tot perquè encara tenen una indústria i una capacitat d’influència prou fortes, però els han sortit competidors de sota de les pedres. El Brasil, l’Índia i, sobretot, la Xina, han pres una embranzida inimaginable tot just fa un parell de dècades.

La independència de les antigues colònies ha portat un procés irreversible de decadència a les seves respectives metròpolis. Ja fa temps que França, la Gran Bretanya i les altres potències colonials de tombant de segle XX ja no exerceixen un paper predominant en la política mundial. Ha passat la seva hora. A mitjans segle passat va quedar palès amb la necessitat que els Estats Units intervinguessin en les dues guerres mundials.

Després, amb la guerra freda, els països europeus havien quedat tan tocats que el paper de policia mundial va recaure sobre els Estats Units, que han exercit aquesta funció fins fa uns vint anys, moment en què l’anomenat socialisme real es va esfondrar com un castell de naips. Des d’aleshores, potser a causa de l’esgotament econòmic a què els va sotmetre el paper de defensors de les llibertats que ells mateixos es van atorgar, les finances dels Estats Units van començar a fer figa.

Després de l’ensulsiada de la Unió Soviètica i la caiguda del bloc comunista, avesats com estaven a intervenir gairebé sense que ningú els ho demanés, han entrat a molts països com un elefant a una botiga de plats i olles. Volen, diuen, promoure els drets humans i les llibertats a tot el món.

A casa meva responem que per a aquest viatge no calien alforges. El resultat de les seves intromissions és el caos allà on hi posen la bota i una despesa militar desaforada que llasta les polítiques socials i de benestar perquè s’endú un percentatge substanciós de les finances dels estats. Benvinguda la llibertat, doncs…

Mentrestant, al món hi havia potències adormides que van acabar deixondint-se. Són països amb un gran potencial econòmic i de població que han sabut trobar el seu lloc en l’economia mundial i que han aprofitat les oportunitats que això els proporciona. El Brasil a Amèrica del sud i l’Índia i la Xina a l’Àsia, entre altres, són economies on, tot i les mancances que presenten els seus respectius sistemes econòmics i polítics (bàsicament, immenses bosses de pobresa i, a la Xina en particular, absència absoluta de llibertats personals), han esdevingut uns actors de l’economia mundial que cal tenir en compte perquè, a mitjà termini, són capaços d’eclipsar els Estats Units. A hores d’ara, la Xina, per exemple, després de desbancar el Japó, ja s’ha instal·lat al segon lloc de la classificació mundial i es preveu que en no gaires anys superarà els mateixos Estats Units.

Quedem-nos amb la Xina. De manera silenciosa, però constant, ha anat desplaçant la resta de potències en els mercats internacionals. En l’actualitat, el principal soci econòmic dels països de l’Àfrica subsahariana ja no són les seves antigues metròpolis, sinó la Xina. No oblidem que qui vulgui controlar l’economia mundial haurà d’estar a bones amb els governants africans perquè a l’Àfrica hi ha els principals jaciments dels minerals necessaris per fabricar els aparells d’alta tecnologia actuals. Precisament, si en alguna cosa és rica l’Àfrica és en metalls preciosos i terres rares. Al mateix temps, atès el seu volum de població i la rapidesa amb què creix la seva economia, la Xina està condicionant els diversos mercats de matèries primeres alhora que ha esdevingut un dels principals creditors de les potències occidentals, encapçalades pels Estats Units.

I això ens porta al que volia abordar. Recordem que Occident està endeutat, que els Estats Units han de suportar una forta despesa militar i que en els mercats internacionals la divisa de referència, fins al moment, és el dòlar; amb la qual cosa, la Xina és el principal creditor dels Estats Units. Per la seva banda, els països europeus, esdevinguts potències de segona divisió, van crear l’euro per poder accedir als mercats internacionals amb una moneda prou forta i amb un pes específic suficient com per no haver d’estar massa a l’albir dels capricis de tercers.

D’entrada, la idea d’una moneda avalada per un mercat amb 400 milions de consumidors potencials sembla prou encertada a l’hora d’intervenir en els mercats internacionals. Comptar amb una massa de població tan considerable dóna solidesa a la divisa. De fet, tot i haver començat la seva existència amb una paritat desfavorable respecte del dòlar americà, ben poc temps després va començar a pujar fins atènyer una paritat que rondava la xifra els 1,50 $ per euro. Ara, després d’haver baixat fins a 1,20 $, la paritat ronda els 1,30 $ per euro i continua el seu ascens.

La causa d’aquesta situació no és única. Però sí que hi té molt a veure la confiança que els inversos tenen en una i altra economia i el fet que els mercats internacionals acceptin o no una divisa.

Recordeu que ara fa deu anys José María Aznar ens va embrancar en una guerra que no volíem orquestrada pels Estats Units? El motiu adduït era l’existència d’un armament de destrucció massiva que després, com era d’esperar, es va demostrar inexistent. La causa real potser no l’arribarem a saber mai, però sí que hi ha una dada que és del tot innegable: l’Iraq havia deixat de vendre el petroli en dòlars i el cobrava en euros i encarregava les principals inversions públiques a empreses alemanyes i franceses. (Curiosament, França i Alemanya van encapçalar el grup de països contraris a la invasió; per què seria?) Això implicava que l’euro havia adquirit un prestigi de moneda refugi que estava perdent el dòlar; és a dir, el dòlar ja no era la divisa preferent per a una bona part dels mercats i l’euro es parlava de tu a tu amb la que fins aleshores havia sigut l’única divisa de referència als mercats internacionals.

A simple vista, això semblaria una fotesa, un joc de criatures; però té unes implicacions força preocupants per a l’economia nordamericana. D’entrada, que la pròpia moneda perdi valor en front de les altres implica que tot el que s’importa és més car. Per a una economia en què la importació de matèries primeres és cabdal, això representa uns sobrecostos considerables i, de retruc, un empobriment perquè per per aconseguir el mateix calen més diners.

Tornant a la Segona Guerra del Golf, els Estats Units es trobaven davant d’una pèrdua d’influència econòmica evident i els calia recuperar-la. Com? Obstaculitzant el cobrament del petroli en euros. Tot i no ser l’únic, l’Iraq era el país productor de petroli més important que venia en euros a països europeus. A més, l’atemptat de les torres bessones de l’any 2001 va proporcionar una excusa perfecta. Només calia vincular el terrorisme extremista islàmic amb el règim de Saddam Hussein, cosa que no va costar gaire atesos els ànims que corrien per la societat americana, i amb la imatge ben neta, engegar una “guerra preventiva” contra els dolents de la pel·lícula.

En el terreny de les llibertats i la seguretat internacional, tots sabem quin va ser el resultat. El país va quedar sumit en un caos del qual encara no n’ha sortit ni se n’albira el final. Ara bé, en el terreny de l’economia, la jugada va ser magistral. En recuperar el control de l’economia iraquiana, els Estats Units tornen a comprar el petroli en dòlars, les inversions s’adjudiquena empreses nordamericanes i la resta de països díscols, advertits, van tornar al ramat dels bons minyons que venen en divisa americana.

Però allò no va ser prou per impedir que l’euro seguís per damunt del dòlar. Els mercats internacionals segueixen preferint-lo a la divisa americana perquè les economies europees, encapçalades per l’alemanya, la més potent de totes elles, inspiren més confiança que l’economia nordamericana. Ja que no hi ha manera d’enfortir el dòlar, cal, doncs, mirar d’afeblir l’euro.

I si no es poden treure de la màniga cap conflicte armat, això com es fa? Atacant les economies més febles que hi estiguin vinculades: en primer lloc, la grega, seguida de la irlandesa, la portuguesa i, finalment, l’espanyola i la italiana. Els errors i les irresponsabilitats comesos per aquests països no tenen excusa, però no són l’única causa de les incerteses econòmiques d’aquest estiu. Per poc que es miri des de la distància, no costarà gaire veure certs moviments estratègics encaminats a afeblir l’euro.

I a tot això, què hi diu la Xina, el principal creditor del dòlar? Doncs és el principal beneficiat que americans i europeus s’estiguin tirant els plats pel cap. Està jugant a dues —o, si convé, tres— bandes. Ja fa temps que, com hem dit, la Xina s’ha convertit en el principal creditor dels Estats Units comprant-ne deute sobirà. Ara, davant les incerteses de l’euro i la necessitat de líquid de les economies vinculades a ell, està invertint en el nostre continent. I no oblidem que ja té sota control l’economia de molts països africans dels quals s’ha convertit en el soci preferent després de desplaçar les antigues potències colonials.

En conclusió, n’estic plenament convençut: no trigarem gaire a veure com els centres de decisió deixen d’estar en mans occidentals per passar a d’altres d’asiàtiques. En un futur no gaire llunyà, la Xina, per volum de població —i ara també per capacitat econòmica (Hong-Kong i Xangai són uns motors econòmics formidables)—, està destinada a ser la principal potència del món. Temps al temps…