diumenge, 23 d’octubre del 2011

Déu n'hi do!


Déu n’hi do de com ha acabat la darrera setmana! Havia començat tan avorrida com sempre, però el final ha vingut carregadet… Amb la jornada de dijous la cosa es va animar, i de quina manera! En un mateix dia van saltar dues notícies que cada una per ella sola ja hauria fet córrer veritables rius de tinta.

En primer lloc, la fi del dictador libi obre més interrogants que no pas en tanca. Les circumstàncies que rodegen la seva mort no són gens clares. Encara no se sap del cert si va ser a conseqüència d’una bala perduda d’un tiroteig o si, com sembla cada vegada més evident, es tracta d’un linxament en tota regla. Si es confirma aquesta segona possibilitat, els actuals governants de Líbia no queden en un lloc gaire honrós. Més aviat, la seva situació seria, per ser suaus, ben galdosa.

Entenc que les animadversions que Muammar al-Gaddafi concitava eren més que justificades. Tanmateix, la crueltat d’un tirà no en justifica el linxament. És un final que no diu gaire res en favor dels qui han comès o han propiciat aquest acte de revenja descontrolada. Si el que es desitja per a Líbia és la seva transició cap a la democràcia en llibertat, aquest no és un bon punt de partida. Lluny de resoldre res, la mort de Gaddafi en circumstàncies tan poc clares no fa altra cosa que afegir llenya al foc. El gran risc per a Líbia (i, per extensió, per a tot el nord del continent africà) és que la primavera iniciada a Tunis, en lloc de dur aires renovats a la regió, esdevingui el començament d’un període d’inestabilitat política o, el que seria pitjor, la substitució d’unes tiranies per unes altres; amb tot el que això representaria de malbaratament de potencials humans.

Quant a la declaració d’ETA, si bé és cert que no podrem llançar les campanes al vol fins que l’organització emeti un comunicat anunciant la seva dissolució i el cessament de totes les seves activitats, el gest d’aquests dies no es mereix que no se’l tingui en compte. Mai abans aquesta organització havia parlat de manera tan clara, directa i despullada de retòrica ideològica com ara; i ho ha fet unes quantes vegades. Qui més qui menys ha sabut estar a l’alçada de les circumstàncies.

No és el cas, però, de Carlos Iturgaiz, diputat del PP al parlament Europeu i expresident del PP del País Basc, i José Vargas, president de l’Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes. El primer, en unes declaracions fetes al programa 8 al dia, dirigit i presentat per Josep Cuní a la cadena 8TV, lluny de mostrar-se satisfet amb el document emès per ETA, addueix que és paper mullat, que no té cap valor i que, en conseqüència, no se li ha de donar cap mena de crèdit. I tot això, amanit amb un to irat i de retret que, més que pensar que se sentia alleujat, induïa a creure que el contrariava la desaparició de l’etern cap de turc sobre el que fer recaure tots els mals que a ell li puguin esdevenir; semblaria que ja li estava bé que l’amenaça terrorista d’ETA pesés sobre tota la societat, perquè a ell li deixava un marc d’actuació sense clarobscurs i sense la necessitat de qüestionar-se constantment a si mateix i els seus plantejaments ideològics. És tan còmode, tenir algú a qui culpar de tot… I el més greu de tot això és que el secunden un bon nombre de persones molt notòries del PP, alineades amb l’ala més dura del partit, i una llarga llista de mitjans de comunicació amb força capacitat d’influència sobre l’opinió pública.

Paradoxalment, Mariano Rajoy va fer gala d’un discurs moderat, intel·ligent des del punt de vista polític i prou generós. Voldria creure que aquesta serà l’actitud que mantindrà en el futur. No en debades sembla clar que ell està destinat a ser el nou inquilí de la Moncloa amb totes les responsabilitats que això comporta; entre elles, la gestió del nou marc social i polític que es presenta al País Basc. Tal com algú va dir a la tertúlia de Josep Cuní, ara és el moment de la intel·ligència política i la generositat. I aquestes dues virtuts hauran de guarnir totes les parts en litigi.

En una situació de reconciliació com la que ara es presenta, si es vol atènyer un bon resultat final, i l’únic que a tots interessa, és del tot imprescindible que totes les parts renunciïn a alguna cosa. Així va ser a la República Sudafricana i el mateix va passar a Irlanda del Nord. En un i altre cas, per tal d’assegurar la pau social, les parts en conflicte van haver de fer un exercici de generositat i oblidar-se de reivindicacions personals. En aquests casos, el bé general sembla que hauria de passar per damunt del dolor personal de les víctimes d’un i altre bàndol.

Pel que fa a les víctimes del terrorisme etarra, caldrà que despolititzin el seu dolor, que el converteixin en el que hauria de ser en un estat de coses normalitzat: un afer privat. Si mai no hauria d’haver sigut fet servir d’estendard per part dels diversos partits d’àmbit estatal, ara encara ho hauria de ser menys. Un exemple a seguir és el de Rosa Lluch, l’assassinat del pare de la qual, Ernest Lluch, va tenir lloc ara farà deu anys. En declaracions al diari ARA va afirmar que en el procés que ara s’inicia les víctimes no han de tenir cap paper, perquè per prendre les decisions que s’hauran de prendre cal tenir el cap fred.

És més que probable, gairebé segur, que les víctimes d’ETA i els seus familiars s’hauran d’enfrontar a situacions que no els resultaran gens agradables. Però, si els membres d’ETA acaben reconeixent que els seus van ser actes contraris a la democràcia i la llibertat (condició indispensable perquè arribem a bon port), caldrà que entenguin que el lament i el retret constant no fan cap bé a la convivència. Cadascú té una consciència que li diu quan obra bé i quan no. De vegades, el sentiment de culpa per una fotesa pot arribar a aclaparar qui el pateix. N’hi ha prou i és imprescindible que algú senti al seu damunt el pes de la pròpia culpa perquè ja pugui iniciar el procés de redempció. A més, en qualsevol conflicte, les mostres de magnanimitat contribueixen en gran mesura a desactivar les ànsies de revenja; per tant, afavoreixen la reconciliació. D’altra banda, no hem d’oblidar que a Espanya el sistema penal es basa en la reinserció social dels reclusos, no en la punició, manera suau d’anomenar la revenja.

Finalment, divendres, Barak Obama ha declarat que les seves tropes hauran sortit de l’Iraq abans de cap d’any. Una altra bona notícia. Ara és quan els iraquians s’enfronten a l’hora de la veritat. Ara és quan hauran de demostrar al món i a ells mateixos que són capaços d’enterrar la destral de guerra i posar-se a cooperar per tirar el país endavant. Com en el cas del terrorisme etarra, no dic que hagin d’oblidar els anys passats, perquè tant de sofriment no s’oblida d’un dia per l’altre, sinó que han d’aparcar les diferències que puguin entorpir el progrés del seu país. Finalment ens podem felicitar del final d’una intervenció armada que mai no hauria d’haver-se produït; i menys quan la seva excusa era una mentida, unes armes de destrucció massiva que es van revelar inexistents.

Després d’aquesta setmana, ens hem de felicitar perquè el món és una mica menys violent. Tanmateix, res no està acabat i tot està per fer. Cal que ens mantinguem alerta i que ens esforcem per evitar que en el futur es repeteixin situacions semblants a les que han conduït als conflictes que aquests dies sembla que comencen a resoldre’s. Tant de bo aquests i altres acabin per ser només un record com qualsevol altre entre els molts que tots acumulem.